Algemene tandheelkundige zorg

Microscoop tandheelkunde

Complexe endodontie

Patrick Vadasz | Annemiek Voermans

St. Annastraat 10   |  6524 GA Nijmegen

Telefoon (024) 360 08 58  (tussen 8.30u en 12.30u)

Telefoon spoed (024) 360 16 08

» Praktijk

»  Hygiëne

»  Nota

Praktijk

Bij tandartsenpraktijk Tandwerk werken vier tandartsen, drie mondhygiënisten, vijf tandarts-assistenten en een praktijkmanager.

 

De tandartsen zijn in Nijmegen opgeleid tot algemeen tandarts.

Dat betekent: volledig bevoegd om alle voorkomende tandheelkundige behandelingen uit te voeren.

 

We hebben als belangrijkste uitgangspunt: Doe wat nuttig en/of gewenst is, en doe dat dan heel goed.

 

We worden daarbij elke dag intensief ondersteund door onze geweldige assistentes, zonder hen zou het voor ons onmogelijk zijn onze taak uit te voeren.

 

Wij maken en onderhouden voor elke patiënt een goed gedocumenteerd en compleet tandheelkundig dossier.

 

We willen niet dat zorgverzekeraars de inhoudelijke tandheelkundige zorg gaan bepalen en daarmee het tandheelkundige beleid in onze tandartspraktijk.

Wij zullen om die reden geen contracten afsluiten met zorgverzekeraars.

 

Praktijkhygiëne (lees patiëntveiligheid) heeft een hoge prioriteit binnen Tandwerk.

We besteden hier erg veel tijd en moeite aan en volgen de richtlijn zoals die is bepaald door de WIP (werkgroep infectie preventie). Deze richtlijn vind je door hier te klikken. Deze richtlijn is in 2016 voor het laatst herzien.

Voor meer uitleg over onze hygiënemaatregelen, zie hieronder.

 

 

Hygiëne

 

In een tandartspraktijk komen veel verschillende mensen binnen en allemaal hebben ze bacteriën en virussen bij zich.

Dat is normaal, dat is in de supermarkt ook zo.

Doordat wij als tandartsen en mondhygiënisten in de mond werken komen we in aanraking met speeksel en bijna altijd ook met bloed van degene in de stoel.

Om te voorkomen dat we door ons werk ziektekiemen van de ene persoon doorgeven naar de volgende, houden we ons aan een groot aantal zeer strikte regels.

Onze regering heeft om ons hierbij te helpen een werkgroep in het leven geroepen. De Werkgroep Infectie Preventie. Deze groep experts heeft een richtlijn opgesteld.

Deze richtlijn vind je door hier te klikken. Deze richtlijn is in 2016 voor het laatst herzien.

 

Het begint allemaal bij onze handen. Die desinfecteren we de hele dag door met speciale handalcohol.

Alle dingen die we tijdens het werk aanraken en niet naderhand weggooien moeten na iedere behandeling weer klaargemaakt worden voor het volgende gebruik.

Sommige dingen kunnen vrij eenvoudig worden gereinigd, andere zijn eigenlijk onmogelijk schoon te maken. Omdat dingen verschillend zijn, zijn er verschillende schoonmaakmethoden bedacht.

De water/luchtspuit bijvoorbeeld, met zijn lastig schoon te maken knopjes, wordt voor iedere patiënt opnieuw verpakt in plastic zodat hij niet vuil wordt.

Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de blauwe lamp, waarmee vullingen worden uitgehard, en voor de tandsteenverwijderapparaten.

Ook de handvatten van de microscoop worden voor elke patiënt opnieuw verpakt in plastic.

De boren (hoekstukken) waarmee we werken als we een vulling of een kroon maken worden na ieder gebruik grondig behandeld.

Hiervoor hebben we een geavanceerd apparaat dat in staat is in een paar minuten tijd de hoekstukken te reinigen, smeren en steriliseren.

Bijna al het andere wat we gebruiken (denk aan spiegeltjes, pincetten etc.) wordt gethermodesinfecteerd. Dit is een methode waarbij de spullen in een soort vaatwasmachine worden gedaan, en waarbij een hoge temperatuur (90 graden) samen met reinigingsmiddelen ervoor zorgt dat een zeer grondige reiniging en desinfectie gegarandeerd zijn. (Miele Professional)

Nu zijn er toch nog een boel andere spullen die echt steriel moeten zijn.

Dit zijn bijvoorbeeld de instrumenten die we gebruiken voor chirurgische behandelingen en kanaalbehandelingen.

Veel steriele instrumenten zijn wegwerpartikelen (naalden, chirurgische mesjes, hechtmateriaal, kanaalbehandelingsinstrumentjes).

Maar er zijn natuurlijk ook veel instrumenten die vaker te gebruiken zijn.

Hiervoor hebben we een klasse B-autoclaaf (ziekenhuis sterilisatie-apparaat). Hiermee worden ook holle instrumenten (lastig qua vorm) echt steriel.

Om de steriliteit te behouden zijn de chirurgische instrumenten verpakt in speciale sterilisatie zakjes.

 

De hele dag zijn de assistentes tussen de behandelingen door bezig met het desinfecteren van alle andere zaken die zijn aangeraakt.

Hierbij kun je denken aan het handvat van de operatielamp die boven je hangt tijdens de behandeling

 

Verder zorgen we er continue voor dat we niet met vieze handschoenen aan bijvoorbeeld een toetsenbord komen of aan een telefoon, of een deurklink.

Om toch bijvoorbeeld een telefoontje te kunnen beantwoorden passen we een handigheid toe waarbij een handschoen wordt uitgetrokken en binnenstebuiten weer wordt aangetrokken over de andere hand.

Let daar maar eens op, we doen het talloze malen per dag.

Op deze manier blijft onze omgeving schoon.

 

Tot slot gebruiken we erg veel wegwerpspullen. (bekertjes, servetten, speekselzuigertjes, polijstborsteltjes, lijmkwastjes etc.)

Dat proberen we uiteraard tot een minimum te beperken, maar voor een aantal zaken is weggooien nu eenmaal de enige manier van schoonmaken.

 

We besteden binnen Tandwerk al vele jaren erg veel tijd en energie aan dit belangrijke deel van ons vak.

 

Als je vragen hebt over dit onderwerp, stel ze dan gerust. We staan altijd open voor suggesties die tot verbetering kunnen leiden.

 

Patrick Vadasz is Hoofd Infectie Preventie.

 

Vragen over een nota

 

Onze declaraties zijn altijd afkomstig van Fa-Med.

Fa-Med is een factoringbedrijf met maar één functie: declaraties verwerken.

 

Wanneer je een nota van Fa-Med hebt ontvangen, kun je hierover tijdens kantooruren contact opnemen met de servicedesk. Via de website Fa-Med vind je meer informatie en kun je op een snelle en eenvoudige manier je reactie naar Fa-Med sturen.

 

Eventueel gewenste betalingsregelingen zijn eigenlijk bijna altijd mogelijk in overleg met Fa-Med.

 

Bij strikt inhoudelijke vragen heeft over de nota kunt je ook direct contact met ons opnemen. (bijvoorbeeld: op de rekening staat per abuis een verdoving terwijl je die niet hebt gehad.)

 

De telefoontarieven van Fa-Med:

Nieuw exemplaar van een nota

0900 - 0882 (€ 1,00 per gesprek)

overige vragen?

0900 - 0885 (€ 0,18 per minuut)

e-mail: callcenter@famed.nl

 SPOEDGEVALLEN
Uitgeslagen tand

 

Ga eerst naar de tandarts, later kun je ehbo of huisarts bezoeken. Probeer binnen 15 minuten een tandarts te vinden. Je mag in een dergelijk geval iedere willekeurige tandarts benaderen.

 

Handel vlot. Hoe sneller de tand terug op zijn plek zit, hoe beter de prognose voor behoud op lange termijn.

 

Laat je niet op het verkeerde been zetten door een hevig bloedende lip, de tand gaat voor. Ga dus eerst naar de tandarts.

 

Probeer ondertussen zo mogelijk de tand terug in de tandkas te plaatsen nadat het slachtoffer zelf zijn tand zo goed mogelijk heeft schoongelikt. Als alternatief is het bewaren van de tand in de mond van het slachtoffer of in een beker melk ook mogelijk. Niet de tand schoonmaken op een andere manier dan hierboven beschreven. Laat de tand niet uitdrogen.

 

 

Dienst

 

Omdat een ongeluk waarbij tanden betrokken zijn niet altijd plaatsvindt tijdens kantooruren, hebben we ervoor gezorgd dat er altijd een tandarts voor je klaarstaat in een noodgeval.

 

Hiermee wordt nadrukkelijk niet kiespijn bedoeld.

 

Onder noodgevallen rekenen wij:

  • Uitgeslagen tanden of ander serieus aangezichtsletsel waarbij de mond betrokken is.
  • Nabloeding na bijvoorbeeld het trekken van een tand of kies.
  • Alles waarbij het kleine kinderen betreft. (Een kind met hevige kiespijn wordt beschouwd als een spoedgeval, een volwassene niet.)

 

De snelste en meest betrouwbare manier om erachter te komen waar je op dit moment terecht kunt, is op de onderstaande link klikken

 

http://www.tapnijmegen.nl/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

Algemene tandheelkundige zorg

Microscoop tandheelkunde

Complexe endodontie